Gemeente Arnhem

Over Gemeente Arnhem

Arnhem: ongeveer 160.000 inwoners, hoofdstad van de provincie Gelderland,  en vanouds Elektriciteitshoofdstad van Nederland. Denk aan de elektrische trolley, de KEMA-labs, hoogspanningsoperator Tennet, de Samenwerkende Elektriciteits Producenten, Stichting E-laad, netbeheerder Alliander en DNV Energy. Waterstofelektriciteit maakt sinds de jaren 2000 naadloos deel uit van het stadsprofiel op elektriciteit, met pioniers als Nedstack, Hygear,  Hymove, Hyet en Elestor, en het waterstoflab van de Hogeschool van Arnhem-en Nijmegen.

De gemeente koestert dit DNA en bouwt er op voort, sinds 2021 via ondersteuning van www.connectr.nu , met een meerjarig innovatieprogramma en ontwikkeling van gedeelde onderzoeks- onderwijs- en toepassingsfaciliteiten. De ambitie van de gemeente en de provincie Gelderland is om samen met ondernemers en kennisinstellingen het regionale waterstof-elektrische cluster rond Arnhem in 5 jaar uit te bouwen tot een Europese  hotspot voor toepassing van waterstof- en batterijelektrische technologie in aandrijflijnen en in decentrale ‘smart energy hubs’.

  • Partijen die hier met technologie-innovatie of -toepassingsprojecten aan kunnen en willen bijdragen zijn van harte welkom in de samenwerking met Connectr.

Nice to know: Arnhem steunt de NWBA al sinds de oprichting en was ook als enige gemeente lid van haar rechtsvoorgangers. Het eerste openbare waterstoftankstation van Nederland werd in 2010 geopend in Arnhem met technologie van Hygear en Air Products. En rond die tijd werden ook de eerste rallyauto, bestelauto, Hymove-bus en (Hy-)truck met made in Arnhem waterstoftechnologie opgeleverd voor gebruik op de openbare weg. Van meer recente datum is de oplevering van het tankstationproject www.H2Nodes.eu en het project H2-Drive zorgt voor zeventig extra waterstofauto’s in regio Arnhem (lifeport.nl). Sinds begin 2022 is de Groene Metropoolregio (Arnhem-Nijmegen) lid van de Regional Pillar van Hydrogen Europe, met Arnhem als eerste aanspreekpunt.

Actief in de volgende thema’s:

  • Advies (Techniek / Beleid / Subsidies / Vergunningen)
  • Techniek: Distributie (Leidingwerk / Appendages / Tankstation / etc.)
  • Techniek: Gebruik (Brandstofcel / Industrie / Mobiliteit / etc.)
  • Onderwijs / Training
  • Bedrijfsnaam: Gemeente Arnhem
  • Adres: Eusebiusbuitensingel 53
  • Postcode: 6828 HZ
  • Plaats: Arnhem
  • Contactpersoon: Marc de Kroon

nwba lang logo wit

Nederlandse Waterstof en
Brandstofcel Associatie

 info@nwba.nl

Leden

Direct contact