Van de voorzitter

Beste leden,

2023 is een mooi en druk jaar geweest. Er is veel gebeurd en gedaan. Je merkt heel duidelijk dat de waterstofeconomie in Nederland op gang komt en iedereen probeert er zijn draai in te vinden. In 2022 hebben jullie duidelijk gecommuniceerd op welke punten jullie willen dat wij ons richten en dat hebben we dan ook zo ontplooit, o.a. door de opzet met 3 pilaren en daarmee ook de bestuursrollen verdeeld.

Bestuurlijke structuur

Ook qua bestuurlijke vorm, moest er veel gebeuren. Elisabetta Aarts onze penningmeester, heeft ervoor gezorgd dat onze statuten weer up-to-date zijn en wij onze ALV’s ook online kunnen houden. En ook financieel staan we er sterk voor.  

Pilaar 1

Tina Pan, Rob Castien en Jan Bot zijn aan de slag gegaan met de focus op de overheid en de internationalisatie en het onderzoeken van de samenwerkingsmogelijkheden met o.a. RVO, FME, NLHydrogen en TKI. Tevens zijn zij druk met onze internationale relaties, o.a. met de GHIAA, Hydrogen Europe en Kotra.

Pilaar 2

Peter Brouwer en Jan Geurts van Kessel houden zich bezig met de human capital agenda en onderhouden daar de relaties met SEECE, HAN, ons opleidingsprogramma, GroenvermogenNL en zijn met Tim Vianen en Marjolein Rath druk met het opzetten van ons JongNWBA, het allereerste jongerenplatform in de waterstofeconomie. Hiermee hopen we een brug te slaan tussen de leden en studenten / jongeren die zich graag in de waterstofeconomie willen ontwikkelen. Er zijn ook nieuwe relaties ontwikkeld met diverse onderwijsplatformen, hoge scholen en universiteiten.

Samen ontwikkelen is erg belangrijk en daar gaan we in 2024 ook mee verder.

 • Jong NWBA opgericht. Bekendheid gecreëerd bij MBO- en HBO-studenten en bedrijven. Tim en Marjolein als trekkers van dit initiatief. Aftrap bij Vakbeurs Energie, deelname nationaal waterstof congres. Wordt komend jaar verder uitgebouwd met o.a. stagedatabase en netwerkactiviteiten.
 • Deelname aan diverse onderzoeksprojecten, waarbij NWBA-leden betrokken kunnen worden bij projecten of projectopbrengsten
  • RAAK-MKB H2-Modus: HAN
  • Interreg BOOST: Saxion – wel aangevraagd, niet doorgegaan
  • Erasmus H2CoVE: Noorderpoort en Drenthe College (mbo), Hanzehogeschool en New Energy Coalition

Komend jaar staat op de agenda:

 • Jong-NWBA verder uitbouwen
 • In kaart brengen van cursusaanbod/opleidingen op het gebied van waterstof. Criteria voor een NWBA-keurmerk bepalen en een accreditatieproces inrichten.
 • Criteria voor deelname aan onderzoek vaststellen
 • Zichtbaarheid vergroten

Pilaar 3

In 2023 hebben we, o.a. Mitchel Pfaff, Carla Jansen en Arjan van Ginkel, een aantal evenementen georganiseerd met de focus op relaties onderhouden en uitbreiden. Dat is succesvol geweest en daar gaan we in 2024 nog een aantal evenementen aan toevoegen, zoals onze eigen NWBA-BBQ, een middag vol met financieringstips, bezoek aan een waterstofproject, met en auto meerijden in de 24 uur Waterstof Challenge, een netwerkborrel tijdens de World Hydorgen Summit in mei en hopelijk willen een aantal leden meerijden in een NWBA racefiets team in Ride For the Roses.

H2 aan Boord was een groots succes welke we samen met Management Producties willen gaan organiseren en ook met Bouwend Nederland zijn we nu betrokken bij een H2 ontwikkelprogramma.

Ook kregen we veel reacties m.b.t. de wet- en regelgeving. In 2024 zullen we ons hier ook voor gaan inzetten.

Communicatie

Vaak krijgen wij de vraag.. ‘Wat krijg je nou eigenlijk als je lid wordt bij de NWBA?’ Ik denk dat met de inhoud van dit bericht, die vraag wel beantwoord is! En de samenvatting staat ook op onze nieuwe website! Deze was dringend aan vernieuwing toe en ook onze communicatiestromen. De nieuwsbrief is geschrapt en we richten ons nu exclusief op communicatie via onze website, Linkedin en de Whatsapp communities. En op onze evenementen natuurlijk! Onze secretaris, Arjan de Putter, is hier de bedenker van en grote drijfveer achter geweest!

Leden Challenge

Op onze wensenlijst voor de toekomst staan nog verschillende dingen, zoals een (leden)netwerk van sprekers voor evenementen, een trainingsplatform, een vacaturebank en het kunnen aanbieden van project- en financieringsondersteuning. Hiervoor zijn wel ook financiële middelen nodig, dus een uitbreiding van het ledenaantal is een belangrijke focus! Om jullie steun hierbij te kunnen krijgen, is er een ‘challenge’ gestart met zeer interessante prijzen (plek in de waterstof challenge t.w.v. € 600; wijnpakket t.w.v. € 250; chocoladepakket t.w.v. € 150).

Doe ajb je best om 1 van deze prijzen te winnen en draag nieuwe bedrijfsleden aan!

Ik wens iedereen een heel mooi, gezond en succesvol 2024 toe en hopelijk zien we elkaar op de netwerkborrel a.s. vrijdag 19 januari of binnenkort op een ander leuk NWBA-evenement!

Hartelijke groeten,

Arjan van Ginkel

Voorzitter NWBA

nwba lang logo wit

Nederlandse Waterstof en
Brandstofcel Associatie

 info@nwba.nl

Leden

Direct contact